Guide til opbygning af en effektiv foderplads

Skal du opbygge en effektiv foderplads til din vildsvinejagt, er der flere væsentlige forhold, du skal være opmærksom på. Har du langt til dit jagtområde, og kan du ikke komme til at fodre hver dag, så er du nødsaget til at starte fodring med en foderspreder.

Har du tid til at lave opbygningen af vildsvinefoderpladsen selv, er det selvfølgelig en mulighed. Ellers kan du købe en færdig og komplet løsning her. Det er vigtigt, at du nemt kan komme til at genfylde tønden med foder, og at tønden placeres tilstrækkeligt højt oppe, så vildsvinene ikke kan komme til fodersprederen. Får de fat i fodertønden og automaten, kan det meget nemt resultere i en fuldstændig ødelagt foderautomatik.

Af foder kan du bruge korn eller majs. Mange sværger til majs – måske fordi majs er nemt at opbevare i relation til fugt. Men rug og hvede kan sagtens bruges.

Det er vigtigt, at du vælger en foderspreder med tilstrækkelig kraftig motor, så foderet spredes over en stor rækkevidde. Så “klumper” vildsvinene ikke sammen under tønden om natten, og du dermed får svært ved at afgive et forsvarligt skud.

Det er ikke nødvendigt at sprede så meget foder, at vildsvinene kan spise sig mætte. Omvendt skal der være så meget, at de synes, det er værd at søge efter. Prøv med en 3 sekunder indstilling og se om der ligger noget foder tilbage på pladsen. Du kan altid øge mængden, hvis det er nødvendigt.

Den første spredning skal være lige så snart det bliver mørkt, og det andet udkast tre til fire timer senere.

Brug evt. en aktivitets tønde
En aktivitetstønde kan underholde vildsvin i timevis. Man ved, at grisene har været der, når tønden er tom, og så undgår du, at duerne tager af det dyre foder.
En aktivitetstønde foret med messing bøsning i hullerne er at foretrække, da tønde ellers nemt kan blive ødelagt.

Vildsvinetønden fastgøres med et jordspyd, eller du kan ”slå” stålwiren omkring et træ, så vildsvinene ikke trækker afsted med aktivitetstønden. Igen kan du bruge majs, rug og hvede til foder.

Tønden kan købes i to størrelser 18 eller 38 kilo.

Bøgetjære
Det er meget vigtigt, at du sørger for at få smurt bøgetjære også kaldt vildsvinetjære på træ eller stolper ved foderpladsen. Sørg for at købe en ægte ufortyndet bøgetjære, der er drøj i brug og ikke trænger ind i træet. Så får du det fulde udbytte af din investering.

Det er helt utrolig så hurtigt, vildsvinene finder bøgetjæren. Brug en bøgetjære med lokkemiddel i blandet. Koster lidt mere men er meget mere effektiv.

Så det første du skal gøre, når du ankommer til jagten er at få tjæret. En god ide er at have en bøgetjære i spray, som du kan have med ud til jagtårnet og give tjærepladsen et ny lag. Intet slår et ”frisk” pust af ny bøgetjære.

Placér din tjæreplads så du udnytter vinden mest optimalt for at bære duften ind i skoven.
Træet vil blive beskadiget af grisenes behandling. Spred tjære fra jorden og omkring en meter op.
Vildsvinene bruger bøgetjæren til beskyttelse mod parasitter (flåter, bremser osv),  og de gnider bøgetjæren ind i huden. Så man kan sige, at vildsvinene bruger det som en slags balsam. Det betyder også, at bøgetjærepladserne er meget eftersøgte over sommeren, hvor plagen er størst. Dog tiltrækker bøgetjære også om vinteren.

Du er ikke i tvivl, hvis grisene har været der og gnedet sig mod en tjæret træstamme.  Der sidder lange børster af hår i den tjære, der er tilbage. Omkring stammen er jorden opgravet.
Så spar ikke på bøgetjæren.

Skydetårn
Du kan opbygge et skydetårn lukket som et hus. Det er jo meget bekvemt om vinteren. Der findes mange forskellige forslag til opbygning af et jagttårn på nettet. Du kan måske finde et større legehus, du kan bygge om.

Ellers er det en god idé at bruge jagtstiger, som er meget mere flexible i forhold til placering og vindretning på foderpladsen.

Find ud af hvor vinden primært kommer fra, og placér ”skuret” eller jagtstigen i overensstemmelse hermed.

Om vinteren kræver det, at du har en varm påklædning og gerne en jagtpose, som giver dig en god beskyttelse mod kulden. Vi har også en el- opvarmet siddepude fra Spypoint, du kan bruge.

Hos Alt I Jagt finder du et stort udvalg af behagelige siddepuder, så du kan sidde tørt og lunt på jagten hele dagen.

Lokkemidler
Det er en god idé at bruge forskellige lokkemidler. Et sikkert hit er søde sager. Men her er det igen svært at styre fodringen, da du måske ikke kan komme på foderpladsen så ofte. Derfor findes der forskellige produkter i pulverform, som er sukkerudtræk fra frugt. Vi bruger vildsvine crack, som vi med garanti kan sige også vil være et hit på din foderplads.

Ellers finder du forskellige salte og mineralstoffer, som vildsvinene pr natur efterstræber, og disse midler vil derfor også være et stort aktiv på din foderplads. Vildsvinene vil komme i en meget bedre foderstand, og dermed vil soen sætte flere grise.

Disse pulverforms lokkemidler kan du blande i aktivitetstønden eller strø på jorden. Bruger du dem i foder automatikken skal du være opmærksom på, at foderet ikke klumper sammen eller løber ned i fodersprederen. Brug derfor en mindre mængde og bland det godt sammen med majsen eller kornet.

Brug af vildtkamera
Et vildtkamera kan være en god måde at få et godt kendskab til vildsvinenes adfærd på din foderplads. Du skal vide, hvilke eller hvor mange vildsvin, der kommerpå pladsen, så du kan lave en afskydningsplan. Du får også kendskab til hvornår, hvor ofte og hvor længe vildsvinene bliver på foderpladsen.

Har du langt til din foderplads, så anbefaler vi, at du bruger et MMS vildtkamera, der kan sende billederne til dig på din mobiltelefon eller computer. Vær opmærksom på omkostningerne ved at få sendt billeder på MMS, især hvis vildtkameraet er opsat i udlandet. Læs mere på vores vildtkamera guide.

Har du supplerende forslag eller brug for vejledning, hører vi meget gerne fra dig.

Vi ønsker dig knæk og bræk med din vildsvinejagt.